260 miljoner behövs till sjukvård

HÄLSOVÅRD. Sjukvården måste stärkas i de fattigaste länderna, annars riskerar 10 miljoner kvinnor och barn sina liv i sjukdomar som kunde ha förhindrats. Varningen kommer från den internationella arbetsgrupp som har undersökt hur de hälsorelaterade millennium målen ska kunna uppnås fram till 2015.

260 miljarder kronor behövs för att rädda 10 miljoner kvinnors och barns liv i världens fattigaste länder. Detta besked lämnades i en rapport till Storbritanniens premiärminister Gordon Brown och ordföranden för Världsbanken Robert Zoellick, 13 mars i år.

Sjukvården måste stärkas
Arbetsgruppen, som går under namnet Taskforce on Innovative Internationell Financing for Health Systems, tillsattes av Storbritanniens premiärminister Gordon Brown i september 2008 med målet att undersöka hur sjukvården ska kunna stärkas i världens länder.

Små framsteg för låglöneländer
Fjärde, femte och sjätte millennium målen är att minska barnadödligheten, förbättra mödravården, och bekämpa sjukdomar som HIV/AIDS och malaria. Det är främst inom barn-, mödravård och förlossningssjukvård som låginkomstländerna har gjort små eller inga framsteg alls. Den finansiella krisen kan stjälpa detta mål, om bidragsgivarna och regeringarna i de fattiga länderna misslyckas med att fullfölja sina åtaganden.

Nya grupper av fattiga
En minskning i investeringar i sjukvård kommer att beröva ytterligare mellan 200 000 och 400 000 barn livet varje år, fram till 2015 mellan 1.4 och 2.8 miljoner barn, enligt Världsbanken. En minskning i millennium målens åtaganden kommer inte bara att få förödande konsekvenser för de sjuka och obehandlade, det kommer även att slunga nya grupper av människor och länder in i fattigdom.

Bistånd räcker inte
SIDA:s chef Anders Nordström har medverkat i den internationella arbetsgruppen, tillsammans med representanter för FN och WHO.
En av rapportens slutsatser är att bistånd inte räcker för att lösa utbyggnaden av sjukvårdssystemet, det krävs organisering för att sjukvårdssystemet ska bli så effektivt som möjligt. Det finns ett stort behov av att utbilda och anställa mer sjukvårdspersonal. Det är en annan av slutsatserna. Gruppen kommer att presentera förslag till hur sjukvårdsutbyggnaden ska finansieras, före G8-mötet i Italien.

MARIA EKLUND

Annonser

~ av fokusaafrika på mars 20, 2009.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: