Sekab avvecklar etanolproduktion i Afrika

TANZANIA/MOZAMBIQUE. I mitten av mars varnade Josette Sheeran, chefen för FN:s program för mathjälp, WFP, för att produktionen av biobränsle kan gå ut över tillgången på mat. Ungefär samtidigt blev det känt att det svenska biobränsleföretaget Sekab för diskussioner om att sälja eller avveckla sin planerade verksamhet för utvinning av etanol i Tanzania och Mozambique.

Höga världspriser på mat
När Josette Sheeran adresserade experter i det brittiska parlamentet 12 mars, handlade det om världspriserna på mat.
De har sjunkit från 2008 års rekordhöga nivåer, men de är fortfarande alltför höga för många människor i utvecklingsländerna.
– Tillgången till mat är en av de mest brådskande freds- och stabilitetsfrågorna i vår tid, sa Josette Sheeran.
Etanolföretaget Sekab har satsat 100 miljoner kronor på produktutveckling av etanolutvinning i Tanzania och Mozambique.
Under förra året sjönk efterfrågan på etanol till mindre än hälften, och i kombination med krisen på finansmarknaden, är det en av anledningarna till att biobränsleföretaget Sekab nu för diskussioner om att sälja eller avveckla sin planerade produktion av biobränsle i Afrika. Etanol görs på majs, sockerrör och vete.

Minskad efterfrågan på etanol
På en presskonferens som hölls av Sekab i slutet av februari, säger företrädare för biobränsleföretaget att man vill koncentrera sig på produktion av gröna kemikalier, som acetaldehyd och etylacetat, och dieselersättning, som är en förutsättning för att kunna använda etanol som bränsle i dieselmotorer.
Det var i mitten av november förra året, som den minskade efterfrågan på etanol blev märkbar. Anledningen är dels kraftigt sänkta bensinpriser, dels minskad bilkörning och minskad bränsleförbrukning.
Sekab försöker även genom ett åtgärdsprogram förbättra möjligheterna för minskat ägande för de tre norrländska kommuner som är delägare i biobränsleföretaget.

MARIA EKLUND

Annonser

~ av fokusaafrika på mars 20, 2009.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: