Shejkh Sharif ny president i Somalia

Somalier i hela världen följer med stort intresse förändringarna på Afrikas horn. Somalia har under lång tid varit ett av världens farligaste konfliktområden.
Många vågar hoppas på stabilitet, sedan den nya presidenten Shejkh Sharif Shejkh Ahmed tillträdde i januari i år.

webb-sharif-sheikh-ahmed1

För de miljontals flyktingar som tvingades lämna sina hem och nu lever på flykt, kan maktskiftet innebära en viktig förändring.
Men det är ännu för tidigt att säga vad dessa förändringsvindar kommer att innebära.
Få vågar kommentera utvecklingen i hemlandet på grund av rädsla för att påverka en alltför bräcklig freds- och försoningsprocess. Den somaliska diasporan är försiktigt optimistisk.

Barkhadle kandididerade
Andra är mer aktiva, som Mohamed-Deeq Barkhadle, ordförande i Somali Social Democrats, som åkte från sitt hem i Dalarna till Djibouti för att kandidera till presidentämbetet, skriver Metro.
Den 48-årige Mohamed-Deeq Barkhadle hoppade för en tid sedan av kandidaturen.

UIC-ledare ny president
Det blev istället den moderate islamistledaren Shejkh Sharif Shejkh Ahmed som vann presidentvalet i Somalia 31 januari 2009. Shejkh Sharif var tidigare ledare för ”De islamistiska domstolarnas förbund”, (UIC).
Som UIC-ledare lyckades han införa lugn och ordning när Domstolarna tog makten i Somalia 2006.

Starkt stöd från folket
Den viktigaste uppgiften för Shejkh Sharif är att ena de många stridande parterna. Han har stöd från FN, Afrikanska Unionen och Arabförbundet.
Men framförallt har han ett starkt stöd från folket, som har tröttnat på klansystemet och krigsherrarnas styre. Det bekräftas i en artikel av Dagens Nyheters korrespondent Anna Koblanck, i februari 2007.

Medling mellan grupper
Presidentens mission är minst sagt svår. Enorma utmaningar väntar. Shejkh Sharif är dock inte helt osårbar. Hans akilleshäl sägs vara de radikala islamistgrupperna, framförallt El Shabaab som USA har stämplat som terrorister.
I februari gav Shejkh Ahmed efter för islamistiska grupper och han har gått med på att sharia-lagar införts.
Presidenten tvingades acceptera sharia-lagarna för att få eldupphör och få stopp på våldet, skriver organisationerna på plats. Han har också lovat platser i parlamentet för vissa gruppmedlemmar, om de lägger ned sina vapen med omedelbar verkan, skriver den franska kanalen Radio France Internationale.
Medling mellan presidenten och de radikala islamistiska grupperna förstärktes med medlemmar från andra muslimska länder, som Saudi Arabien, Qatar, Kuwait och Sudan.

Aktiva fredsamtal
Fredsprocessen är i dagsläget bräcklig och situationen i landet är instabil. I slutet av februari, en månad efter att den nya presidenten svors in, har en väpnad grupp utfört en attack som har skadat minst 15 civila och dödat 11 militärer från Afrikanska Unionens fredsbevarande styrka.
Shejkh Sharif är aktiv i fredssamtalen och han samarbetar med andra länder för att bygga sin regering. Han har nyligen besökt Kigali, Rwanda, där han samtalat med landets ledare Paul Kagame. Samtalen rörde samarbete kring säkerhet och utveckling, skriver nätverket AllAfrica.com. Han har också varit i en rad andra länder som Etiopien, Lenya, Burundi och Uganda, för att få stöd för sin regering, skriver samma källa.

MASSIP FARID IKKEN
MARIA EKLUND
UN Photo/Evan Schneider

Källor: BBC, SR, RFI, AllAfrica.com

Annonser

~ av fokusaafrika på mars 20, 2009.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: